Lokakuun kuluseurannan tulokset

Lokakuu tuli ja meni ja sen myötä kuun alussa mainostamani kuluseuranta on nyt ohi. Ihanaa kyllä että on, kaikkien ostosten jatkuva kirjanpito alkoi nimittäin käydä välillä tosi tylsäksi. Rehellisyyden nimissä on myös sanottava, että joitain pieniä ostoksia on nytkin voinut listauksesta unohtua. Aika hyvin mielestäni kuitenkin varsinkin itse sain kaikki ostokset ylös ja siten mukaan seurantaan. Jos kaikki ostokset tekisi pankkikortilla olisi menoja helppo seurata. Itse kuitenkin käytän jonkun verran myös käteistä ja esim. kaikki nettiostokset teen luottokortilla, eli manuaalinen seuranta älypuhelimen muistiinpanoissa oli koko kuukauden ajan käytössä.

Ensilusikat (8,90) ja imukuppikulho (12,90) Ennille.


Loppujen lopuksi kuluseurantataulukkoon tuli viisi saraketta: ruokakauppa, muu ruokailu, Enni, omat hankinnat ja muut. Kategorioiden tarkempi erittely näkyy vielä alla, ja näin jälkikäteen mietittynä monet kategoriat olisi voinut jakaa paljon järkevämminkin. Erityisesti ruokakaupan ostokset olisi hyvä kuluseurantaa tehdessä eritellä, sillä nyt ruokakauppa-sarakkeessamme näkyy niin ostettu ruoka, Ennin vaipat kuin erilaiset pesuaineetkin - se ei siis täysin kuvaa sitä, kuinka paljon käytimme kuukaudessa itse ruokaan rahaa. Pitää ehkä tehdä joskus myöhemmin kuluseuranta, johon ottaisi mukaan vain ruuan, se olisi varmasti kiinnostavaa.


Lokakuun 2017 kuluseurannan kategoriat:
  • Ruokakauppa: ruoka, kodinhoito, Ennin ruuat, vaipat yms.
  • Muu ruokailu: ravintolat, kahvilat, koulu- ja työpaikkaruokailut
  • Enni: Ennin vaatteet ja muut tarvikkeet
  • Omat hankinnat: sisustus, aikuisten vaatteet, opiskelutarvikkeet
  • Muut: lahjat, matkakortti

Laskelmieni mukaan meidän perheellä kului kaiken kaikkiaan rahaa lokakuussa 1464,02 euroa. Summa tuntuu itsestäni aika isolta. Toisaalta rahaa oli kuluttamassa kaksi aikuista ja yksi vauva, johon uppoaa aika paljon euroja pienestä koosta huolimatta. Lisäksi lokakuulle osui ehkä tavallista enemmän isoja, pitkään kestäviä ostoksia (esim. Ennin talvilämpöpussi) ja myös erilaisia lahjoja. Ruuan osalta säästimme ihan hyvin jo siinä, että minä söin paljon yliopistolla - opiskelijalounaan hinta Helsingissä on 2,60, eli ruokakulut laskisivat kyllä tehokkaasti jos päivän kaikki isot ateriat kävisi syömässä opiskelijaravintoloissa. Miehen työpaikkaruokailu taas teki ehkä yllättävänkin ison loven kuun tileihin: kun lounas maksaa päivässä 10 euroa, tulee niiden hinnaksi kuukaudessa noin 200 euroa. Ei muuta kun eväät mukaan töihin marraskuussa.

Lokakuun kuluseuranta jaoteltuna, mukana myös esimerkkejä ostoksista.


Noin neljäsosa kuukauden kokonaismenoista eli 362 euroa kului lokakuussa kolmeen yksittäiseen ostokseen. Nämä ostokset olivat minun uusi stetoskooppi, matkakorttini lataus joulukuulle ja Hullujen päivien tilaus. Ostimme klinikkaryhmämme kanssa kaikille uudet stetarit nyt alkanutta RiHaVe-blokkia (rintakipu, hengenahdistus ja verisuonikirurgia) varten, ja stetarien olisi tarkoitus palvella minua vielä kymmeniä vuosia. Lääkäri tarvitsee kliinisessä työssä stetoskooppia päivittäin, eli 160 euron sijoitus oikeasti hyvistä stetareista oli mielestäni ihan hyvä ja järkevä. Uusi hieno tummanpunainen stetoskooppini on mallia Littmann Cardiology IV ja sen kuunteluominaisuudet ovat ihan eri tasolla kuin vanhassa Rappaportissani. Enninkin pieni sydän kuuluu näillä niin paljon paremmin!


Littmann Cardiology IV (160 euroa)


Matkakortin lataus kulutti paljon euroja lokakuussa, mutta tällä latauksella kuljen julkisilla joulukuun puoliväliin asti. Hyvä esimerkki siitä, kuinka monet menot jakautuvat epätasaisesti kuukausien välille - jos olisin tehnyt kuluseurannan marraskuussa, olisi julkisilla kulkeminen ollut silloin näennäisesti ilmaista. Turhimpia ostoksia lokakuussa olivat ehkä ne Hullujen päivien vaatteet (tilauksen summa oli noin 100 euroa). Niitä tuskin olisi tullut ostettua ilman Hulluja päiviä. Olemme kuitenkin käyttäneet jo nyt aika paljon kaikkia sieltä ostettuja vaatteita, eli sinänsä ostokset eivät kuitenkaan olleet ihan tyhmiä tai turhia. Jos jostain pitäisi säästää, olisivat kohteena kuitenkin ensimmäisenä tietysti tällaiset ostokset. Turhia sinänsä olivat myös muutamat Subway-ostokset, joista yllättävän nopeasti kertyy aika isojakin summia. Halvempaa (ja terveellisempää) olisi tehdä ruoka aina kotona, mutta ei sitä vaan aina jaksa. Kunhan suuret linjat ovat kunnossa voi silloin tällöin nauttia hyvällä omallatunnolla ulkona syömisestä.

Hulluilta päiviltä Vimman leggingsit (19,90) ja Name It:n pitkähihainen paita (7,90) Ennille.


Seurantaa oli kaiken kaikkiaan ihan mielenkiintoista tehdä, vaikka ostosten jatkuva kirjaaminen tuntui välillä raskaalta. Mielestäni on kuitenkin hyvä olla edes jonkinlainen käsitys siitä, kuinka paljon oma talous kuluttaa ja mihin raha tarkemmin menee. Ihmisen muisti on niin lyhyt, että ilman kunnollista seurantaa heräteostokset voivat helposti jäädä unohduksiin jo viikon päästä eikä niiden kokonaissummasta saa oikeaa käsitystä. Seurantaa kannattaa harkita viimeistään siinä vaiheessa kun tilin saldo alkaa kuukausi kuukaudelta pienentyä ilman erityistä syytä - pienellä kulutustottumusten muutoksella voi silloin saada saldon kääntymään taas oikeaan suuntaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen