Superkätevä kantoreppu

Hankimme Ennille BabyBjörn One -kantorepun jo ennen tytön syntymää, mutta sille on oikeasti tullut käyttöä oikeastaan vasta tässä kesän aikana. Huomasin kantorepun kätevyyden ensimmäisen kerran vaunukävelyllä Töölönlahden rannassa joskus kesäkuussa. Olimme ensin matkustaneet bussilla keskustaan ja kävelleet jo varmaan tunnin, kun tyttö kyllästyi rattaisiin ihan täysin eikä mikään lelu enää auttanut. Onneksi olin ottanut mukaan kantorepun juuri tällaista tilannetta varten, ja siirsin tytön rattaista reppuun. Tyttö rauhoittui kantoreppuun kuin taikaiskusta ja oli täydessä unessa viidessä minuutissa. Olin toki ajatellut, että kantoreppu varmaan toimisi hyvänä vaihteluna vauvalle ja sieltä näkisi paremmin maisemia, mutta olin itsekin ihan yllättynyt, miten hyvin se toimi tytön rauhoittamisessa ja nukuttamisessa. Myös tytön siirtäminen kantorepusta takaisin rattaisiin oli helppoa eikä hän herännyt kuin vasta parin tunnin kuluttua, päästyämme jo turvallisesti kotiin.



Tuon ensimmäisen Töölönlahti-kävelyn jälkeen olen pitänyt kantoreppua aina mukana rattaiden alla olevassa tavaratilassa. Monesti repulle onkin tullut käyttöä jos Enni on ollut rattaissa rauhaton tai yliväsynyt. Reppuun päästyään tyttö on ehkä noin 95% kerroista nukahtanut sinne max 15 minuutissa, usein nopeamminkin. Kantoreppuun nukahdettuaan Enni on ollut aina helppo siirtää takaisin rattaisiin jatkamaan unia; olen  tosin yleensä pitänyt tyttöä varmuuden vuoksi repussa nukkumassa noin 10-15 minuuttia, jotta uni ehtisi vähän syventyä ennen siirtoa. Ainakin BabyBjörnin kantorepusta tyttö on tosi helppo siirtää rattaisiin, tarvitsee avata vain kaksi klipsiä, jotka saa hyvin auki vaikka yhdellä kädellä (mutta jotka vauvan ollessa repussa eivät vahingossakaan itsestään aukea).



Pienempänä vauvana (alle 3kk) meillä oli Ennille käytössä myös Manducan kantoliina. Se oli vauvalle hyvä paikka rauhoittua, sillä kantoliinassa vauva pääsee ihan kiinni äitiin. Äidin lämpö, liike ja sydämenlyönnit rauhoittavat vastasyntynyttä ja kantoliinassa olo muistuttaakin hieman kohtua. Tuttua ja turvallista pienelle siis. Manducan kantoliina oli hyvä, joskin aluksi aika vaikea solmia oikein varsinkin yksin. Periaatteessa kantoliinaa voisi käyttää Ennille vieläkin, mutta se on jotenkin jäänyt. Ehkä BabyBjörnin kantoreppukin on vaikuttanut asiaan, sillä sen käyttö on ollut niin helppoa ja kätevää, ettei muille kantoapuvälineille ole ollut tarvetta. Ehkä liinaakin voisi kuitenkin taas koittaa jos vaikka Enni tykkäisi muistella siinä pikkuvauva-aikojaan.

Ensimmäistä kertaa kantorepussa parin viikon ikäisenä.


BabyBjörn One -kantoreppu on suunniteltu kestämään koko vauva-ajan ja vielä taaperonakin. Ikäsuositus on 0-3 vuotta, eli ehdimme Enniäkin kanniskella repussa vielä pitkään. Kun lapsi kasvaa, voi hän olla repussa myös kasvot eteenpäin tai repun saa myös vanhemman selkäpuolelle, jolloin lapsi pääsee ikään kuin reppuselkään. Me olemme kantaneet Enniä toistaiseksi vain etupuolella ja kasvot kantajaan päin, mutta voisi tyttöä kantaa repussa jo eteenpäinkin katsovana; suositusikäraja tähän on noin puoli vuotta. Selän puolelle repun voi kääntää kun lapsi on noin vuoden ikäinen.


BabyBjörn One:n mukavan leveät kantohihnat ovat miellyttävät myös kantajalle. Ne eivät paina mistään kohtaa ja kaikkien hihnojen pituuksia on helppo säätää; repun saa siis nopeasti otettua käyttöön uudelle henkilölle. Vauvan laittaminen kantoreppuun on tosi helppoa ja yksinkertaista yksinkin. Kantoreppu pujotetaan pään yli kantajan päälle ja kiinnitetään yksi klipsi selän takaa. Sitten vauvan voikin nostaa reppuosaan, jossa me pidämme aina toisen puolen ylä- ja alakiinnikkeitä koko ajan kiinni; vauvan jalka ja käsi pujotetaan oikeille paikoilleen tältä puolelta ja asetetaan sitten hyvin toiseltakin puolelta, jonka jälkeen laitetaan kaksi jäljellä olevaa kiinnikettä kiinni. Helpot kiinnikkeet saa vaivatta kiinni vaikka yhdellä kädellä toisen tukiessa vauvaa. Vauvan asento kantorepussa on hyvä ja tukeva, eikä vauva tunnu voivan missään tilanteessa luisua vahingossa repusta pois tai edes huonoon asentoon. Kantorepusta vauvan on mukava katsella ympäröivää maailmaa tai nukahtaa keinuvaan liikkeeseen kantajan kävellessä tasaisesti. Talvella kantorepun käyttö on varmasti kesää hankalampaa, sillä silloin pitää huolehtia eri tavalla vauvan tarkenemisesta kylmässä viimassa tai vaikka lumisateessa. Onneksi kesää ja lämmintä syksyä on kuitenkin vielä pitkään jäljellä eli ehdimme käyttää kantoreppuamme hyvässäkin kelissä monet kerrat.

Isä ja tytär.

Kommentit

  1. Tuo kantoreppu onkin kätevä apuväline liikkumiseen ja ihanaa että saa pitää vauvan lähellään <3 Iloista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja äiti saa pitää pienen paketin ihan kiinni itsessään :) Aurinkoista viikonloppua!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen