Sairaalakassin sisältö

Mitä pakata sairaalakassiin? Tälläkin hetkellä monet kohta tuoreet vanhemmat miettivät kuumeisesti, mitä ottaisivat mukaan sairaalaan vauvan syntymää varten. Toiset eivät ota asiasta stressiä vaan ajattelevat, että kunhan neuvolakortti ja puhtaat alusvaatteet on mukana, toiset (kuten minä) käyvät jo raskauden alkuaikoina ajatuksella läpi, mitä kaikkea voisi tarvita. Mietin jo raskauden puolivälin paikkeilla, kuinka sairaalakassi olisi pakattava ajoissa valmiiksi jos vaikka vauva syntyisi ennenaikaisena ja lähtö tulisi yhtäkkiä. Pari kuukautta ennen laskettua aikaa nyt viimeistään kassin pitäisi olla valmis.



Itsehän tein sairaalakassia varten hyvissä ajoin listan, jossa taisi olla 54 kohtaa. Listalla oli vaihtelevan tärkeitä asioita; mukaan on oikeastikin hyvä muistaa ottaa esimerkiksi hammasharja, hammastahna ja imetysliivit, mutta minikuohuviini, kertakäyttölasit ja neuletyö kieltämättä nyt jälkikäteen ajateltuna eivät olleet niitä tärkeimpiä asioita sairaalassa. Ja jos jotain unohtuukin, saahan niitä tavaroita haettua sairaalaan myöhemmin eikä synnytys sen takia epäonnistu.



Ajattelin tähän kuitenkin listata niitä asioita, jotka meille olivat ne kaikkein hyödyllisimmät sairaalassa jos vaikka ruudun toisella puolella olisi joku tuleva äiti tai isä, joka miettii sairaalakassin sisältöä. Liikaa tavaraa ei kannata mukaan raahata, sillä lähdön hetkellä ja matkalla on helposti jotain muutakin ajateltavaa kuin "missäs ne 5 laukkua ovat". Kassi kannattaa kuitenkin pakata valmiiksi hyvissä ajoin ja monet tavarat helpottavat oleskelua sairaalassa huomattavasti. Sekin kannattaa pitää mielessä, että jokainen synnytys on erilainen ja oma synnytys voikin mennä ihan eri tavalla kuin mihin oli tavaroiden puolesta valmistautunut. Avointa mieltä ja joustavuutta siis tarvitaan mukaan kaikista eniten.



Muista nämä sairaalakassia pakatessasi:
  • Hyvä ja tukeva kassi, jonka saa helposti olalle (esimerkiksi urheilukassi). Näin kassin kantaminen ei vie käsiä, joilla voi esim. tukea supistelevaa äitiä.
  • Äidin henkilöllisyystodistus ja neuvolakortti mukaan.
  • Mukavia ja käytännöllisiä vaatteita äidille: imetysliivit, löysät verkkarit, paidat joista on helppo imettää (esim. topit, edestä aukeavat paidat), pehmeät sukat, löysä mekko...
  • Kuivattuja luumuja - ainakin alatiesynnytyksen jälkeen haluat, että vatsa toimii.
  • Hammasharja, hammastahna, kasvovoide, pieni shampoo, hiusharja, ponnarit - sairaalassa on paljon mukavampaa viettää muutama päivä kun pääsee vähän raikastautumaan omien hygieniatuotteiden avulla.
  • Nännivoide - jos nännivoiteen käytön aloittaa heti sairaalassa, voi parhaimmillaan edistää imetyksen onnistumista myöhemminkin kun nännit eivät heti mene rikki.
  • Kynä ja paperia - voit haluta kirjoittaa jotain ajatuksia ylös heti tuoreeltaan synnytyksen jälkeen, niitä on mukava lukea myöhemmin.
  • Musiikkia esimerkiksi Spotifyn listalle - ainakin Jorvissa synnytyssaleissa oli bluetooth-kaiuttimet, joista sai soittaa omaa musiikkia soittolistalta.
  • Eväät - tässä kannattaa suosia pieneen tilaan meneviä, ei-sottaavia ja nopeasti energiaa antavia vaihtoehtoja, esimerkiksi energiapatukoita, pähkinöitä, banaania, suklaata, pillimehuja...
  • Kännykän laturi (+ kännykkä)
  • Isälle vaatteita ja alusvaatteita (ja eväitä).
  • Vauvalle vaatteita (mieluiten koossa 50-56): kietaisubody, sukkahousut / housut+sukat, myssy, haalari, puuvillahanskat! (estämään raapimista), kevyt peitto, töppöset, unilelu.
  • Turvakaukalo 




Älä ota mukaan sairaalaan:
  • Koruja, itse jätin sormuksetkin kotiin (tosin korvissa oli kyllä pienet korvikset ensimmäisiä kuvia varten...)
  • Äidille omia pikkuhousuja; ainakin alatiesynnytyksessä jälkivuotoa on yleensä niin paljon että sairaalan kertakäyttöalushousut ovat paljon kätevämmät. Toki kotimatkalle voi varmuuden vuoksi ottaa yhdet MUKAVAT pikkarit.
  • Käsitöitä tms. ajanvietettä - meillä synnytys eteni niin vauhdilla ettei tällaisiin ollut aikaa eikä nykyään äitiä usein edes oteta sairaalaan sisään jos odottelua on vielä kauan jäljellä.
  • Hajuvettä, sairaalassa voi olla henkilöitä, jotka ovat herkkiä hajusteille - etkä halua myöskään altistaa pientä vastasyntynyttä ylimääräisille aistirasitteille.

Kaiken kaikkiaan mielestäni tärkeintä on hyväksyä se, että synnytys voi mennä ihan millä tavalla vaan eikä mikään sairaalakassin pakkaaminen pilaa (tai pelasta) sitä. Jos ei liikaa odota, ei ole niin paniikissa kun homma eteneekin ihan odottamattomalla tavalla. Tietysti synnytykseen kannattaa valmistautua etukäteen lukemalla jotain yleisiä ohjeita ja katsomalla esimerkiksi neuvolan vinkkaamia videoita synnytyksen eri vaiheista. Kannattaa myös ajoissa selvittää itselleen synnytyksen alkamisen merkit, jotta tunnistaa milloin tilanne alkaa niin sanotusti kritisoitua (aina lapsivedet eivät lävähdä leffatyyliin). Itseäni rauhoitti sairaalassa paljon se, että päätin luottaa kätilöön ja antaa hänen ohjata tilannetta - hänellä oli kuitenkin tilanteesta aika paljon parempi kokemus kuin minulla. Synnytyksen ulkoisia olosuhteita voi sitten koittaa sillä sairaalakassin sisällöllä muokata haluamakseen esimerkiksi musiikin, vaatteiden tai valokuvien muodossa.

Tsemppiä kaikille tuleville äideille ja isille niin sairaalakassin pakkaamiseen kuin itse synnytykseen!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman paras raparperipiirakka

Vauvan kanssa Hoplopissa

Kuinka minä pääsin lääkikseen